Nyomtatás
péntek, 23 december 2016 16:35

Nóra - Karácsony Helmeréknél (Katona Jószef Színház)

Értékelés:
(48 szavazat)

Kirakatasszony belenyalt a Nutellás üvegbe 

(Katona József Színház – Ibsen: Nóra (Karácsony Helmeréknél) – 2016. december 22.-i előadás)

Sok mindenről szólhat a Katona új bemutatója, de a szerző eredeti mondanivalójáról, a feminizmus „propagandájáról”, az emancipációról biztos nem. Ahogy az életünket segítő, kis párkapcsolati szerepjátékokról sem, itt erről szó sincs. Ebben az előadásban Nóra nem érdemel jobbat Helmernél, de a férfi lehet, megérdemelne egy szerető társat, s nemcsak azért mert Fekete Ernő játssza, hanem mert Helmer legalább összezuhant a veszteség terhe alatt, Nórával ellentétben.

Ibsen Nórája mára korántsem minden emberben benne élő alapmű. Rövid szinopszisa a darabnak, hogy Nóra évekkel ezelőtt titokban kölcsönt vett fel Krogstad ügyvédtől, hogy férje megrendült egészségét egy Olaszországban eltöltött évvel helyreállítsa. Ennek érdekében apja aláírásával quasi váltót hamisított, s bár fizeti a kölcsönt hét éve, s alig van valami hátra, a közben lecsúszott Krogstad megzsarolja. Ha bankvezér férje, Helmer nem ad munkát neki, nyilvánosságra hozza az esetet. Helmer döbbenettel fogadja a hírt, s elfordul Nórától, akit addig kis butuska feleségként abajgatott, szinte babaházban tartott. Nóra támogatói, a családi barát Rank doktor, a rég nem látott barátnője, Kristine nem tudnak hathatósan segíteni az asszonyon, aki szembenéz addigi életével és elhagyja urát, családját. 

A Katonában igen tűzijátékos volt a Székely Krisztina rendezte darab kezdete. Belibbent Ónodi Eszter Nóraként, hála Nagy Fruzsina jelmezeinek, akárcsak a fiatal Jacqueline Bouvier, mielőtt Kennedy first lady-jévé vált volna. Körülötte keringve - egész filmszerűen - megszólalt a teljes szereplőgárda, s egyszerre négy párbeszédet folytatott a ház asszonya. Balázs Juli díszlete azt is megmutatta, hogy – az eredeti címmel ellentétben – ebben az előadásban babaházról szó nincs, egy IKEA-style, újgazdag lakásban vagyunk. Közel három méteres világítófényes műfenyővel és szarvas trófeával a falon. Persze sok-sok ital körben, elvégre mégiscsak valahol Skandináviában vagyunk, s lévén karácsony, repkednek a mínuszok.  

Nem hagy nyugodni a gondolat, hogy Pintér Béla Bajnoka után – valahol mélyen – a mai magyar hírhedt celeb-asszonyokról mintázták az előadás Nóráját. Immorális, felszínes, ha kell ravasz, erőszakos, s a látszat ugyanolyan fontos neki, mint urának, csak ezt vele ellentétben tagadja. Ez a Nóra a Palácsik(Vajna)-Sarka-Gaál(Rogán) „mintafeleség” típusa, aki a férje által összehozott vagyon tetején nagyon szerény tud lenni, s leértékelt karácsonyi terítőt vesz, mert keresztényi módon spórolós. Sőt mélyen hiszi, hogy igénytelen. Aktuális bűne a Nutellás-üveg megdézsmálása, sütikézés, vagy a Baliley’s meghúzása. Ez az ő bűne, váltót hamisítani a jólét érdekében kevésbé.

És itt bicsaklik meg az előadás. Ónodi Eszter okos színésznő, nem felszínes, Ráadásként erős nő, eljátssza az esendőséget, ami nem megy rosszul persze, mert jó színésznő, de az a fránya kisugárzás bezavar. Ráadásul közbeszól, hogy Ónodi elegáns játékstílusának nem tesz jót, hogy a tarantella tánc helyett, valami tudatmódosító szer hatása alatti ideges ugrabugrára kerül sor, ami nem Nóra figurájának kétségbeesett tragikusságát sugározza, hanem kissé nevetségessé teszi. A színésznő meggyőző a csendes jelenetekben, de a zajos kiborulások (még?) nem őszinték, az csak színjáték. Nagyon találó jelmeze a karakternek az Addams Family Morticia outfitje, ettől a Nórától a fekete démon szerepköre nem áll messze.

A Helmert játszó Fekete Ernő szerepformálása szépen ívelt, letisztult. A férj nem egy felfújt zsarnok, hanem maga a racionalitás. Megdolgozott azért, hogy bankigazgató legyen, 15 éve van benne, majdnem ráment az egészsége, naná, hogy meg akarja őrizni a kivívott pozíciót. Ezt nem veheti el felesége múltbeli bűne, menedzselnie kell a helyzetet, akárcsak bankja likviditását. Fekete Helmerje nem nevelgeti az ő kis mókuska-feleségét. Nem gügyög, nem érzelgős, csak rendet tart. Helmer megoldó ember, aki Nórával ellentétben nem hazudja csak, hanem a maga módján valóban szereti asszonyát. Jó, a csinoska asszonyát, akivel fel lehet vágni a többi hím előtt, s megvan az a plusz is, hogy az ő ágyában landol a nő, nem másében. Mert ennek a házasságnak az alapja a testiség. Fekete Ernő remek kis játékokkal jellemzi Helmert az előadásban. A karácsonyfa csúcsdísz feltétele utáni „körmenete” a nappaliban, mint Nelson admirális Trafalgar után, de ő az a férfi is, aki önként és undor, szánalom nélkül támogatja rákbeteg barátját a kertbe, mert hánynia kell. Helmer nem tagadja házassága szexre alapozott voltát, vágyja feleségét, s elveszi, amiről úgy gondolja jár neki a kapcsolatból. Ennek a férfinak nem lelkitárs kell, s alapvetően ezt Nóra sem bánja. Ráadásként, amikor a feleség durcizva lelépne, Helmer valóban megrendül, Nórával ellenétében őt veszteség éri. 

Az előadás Rank doktora Kocsis Gergely. Meglepő fordulat, amikor az ő kis „szerepjátéka” a darabban, a Volt egyszer egy vadnyugat zenéjére lejtett western betét, még ha a gyerekekkel is játssza azt. Karaktere is rásegít arra, hogy Nóra legfőbb vonása nőies szexepilje, nem sok Nóra-feldolgozásban láttuk, hogy egy haldokló férfi, akit szétrágott már a rák, nem gyengédségre, hanem erotikára vágyik, ha kell, még erőszakos módon is, nem éri be érzelmei felfedésével imádottja előtt. Kocsis Rankja nem sajnálatra méltó, inkább szánalmas, mindig csak a harmadik kerék, nem odaadó barát. Érdekes mód, mégis ő az egyetlen, aki Nórából előhoz valami gyengédséget, több érzelmi többlettel fordul felé, mint gyerekei irányába, elvégre ők „öt évre kivonták a felnőttek világából”. 

Nóra barátnője, a Pelsőczy Réka játszotta Kristine, igazi kaméleon. Jelentéktelen, szánalmas külső, okos agy, ügyesen büntet a háttérből. Kár, hogy az előadás teljesen nyitva hagyja, hogy Kristine élete látszólagos jobbrafordulása – állást kap hosszú évek munkanélkülisége után Helmertől és összeborul a bukott Krogstad-al - egy kétségbeesett rossz döntése, vagy önfeláldozása barátnője iránt, hálából, hogy segítőkésznek mutatkozott, s új életet kaphat tőle. 

Keresztes Tamás Krogstad-ja, velejéig romlott, egy sarokba szorított sakál. Szegény színészre rájár a rút, Popriscsin és a hamisító, zsaroló ügyvéd figurája, nem éppen eddigi szerepköre, ráadásként zsinórban. Persze Keresztes Tamás állja a sarat. Hihetetlen, de képes a zsaroló Krogstad alakjába erkölcsi fölényt vinni, neki szónélkül megszavaznánk a második esélyt. Egyetlen üzenet a sorstól, s máris jó irányba áll, képes felülemelkedni önnön jellemén is. 

Az előadás jó ellenpontja, hogy míg Nóra és Helmer kapcsolata az erotikára épül, Kristine és Korgstad kapcsolata aszexuális. Két, élettől meggyötört ember, aki összekapaszkodik, s jó irányba indulna, vállvetve.

Az előadás Nórájának nincs lázadása, önérzetre ébredése, a befejezés nem drámai, nem tudja a nézőt megrendíteni az asszony „csalódása” urában, aki nem is fordul el tőle, csak elmosná valahogy csendben múltbéli bűnét. Nórának ebben a feldolgozásban leginkább magában kéne csalódnia, hacsak nem öncélúan hisztizne. Azt sem tudjuk meg, végül is mit tesz Nóra, áll a színpad közepén és vár, a többiek, akárcsak a darab elején körülötte keringenek, mint kisbolygók. A végkifejlett elmarad.

Szabó-Székely Ármin újrafordított, dramatizált szövege a ma emberének (fülének) szól. De az már gusztus kérdése, hogy a nézői megértéshez nem elég-e egy b…meg, kell-e hat. Itt nem, nem adott hozzá semmit a jelentekhez a trágárság. Ahogy a gyerekszereplők és gyerekzenészek felvonultatása sem. Nem lágyított el, hogy egy 5 év körül kisfiú, pizsiben, félig hamisan elhegedülte az Örömódát.

Nem rossz persze az előadás, mert színészstáb erős és profi, csak éppen nem úgy megyünk ki a színházból, hogy kaptunk valamit, amin elgondolkodhatunk egy hét múlva is, csak sok mindenbe belekaptunk. Jó, a neuraszténiás, pokoli házasságban élők talán, látták máshol is vannak bajok, s lehet ez így karácsony előtt enyhe ad.  

(Toldy Miklós felvétele.)

Megjelent: 4971 alkalommal
Cseh Andrea Izabella

Legfrissebbek a szerzőtől: Cseh Andrea Izabella