Nyomtatás
péntek, 30 december 2016 09:13

Diótörő és az Egérkirály

Értékelés:
(4 szavazat)

NINCS KARÁCSONY DIÓTÖRŐ NÉLKÜL

(SYMA - DIÓTÖRŐ ÉS AZ EGÉRKIRÁLY - 2016 december 28.-i előadás)

NEM TELHETNEK EL AZ ÜNNEPEK CSALÁDI SZÍNHÁZ NÉLKÜL. AZ ELMÚLT ÉVEKBEN A JÁTÉKKÉSZÍTŐ TÖRTÉNETE KELTETTE FEL A GYEREKEK KÍVÁNCSISÁGÁT, DE IDÉN MÁS DARABOT KELLETT VÁLASZTANI, MERT MINDANNYIUNK ÖRÖMÉRE A JÁTÉKKÉSZÍTŐ ÚJABB ELŐADÁSSAL NEM KÉSZÜLT. A BÉKÉSCSABAI JÓKAI SZÍNHÁZ DIÓTÖRŐRŐL SZÓLÓ MUSICALJÉT HIRDETTÉK MEG IDÉN A SYMÁBA SZOMOR GYÖRGY RENDEZÉSÉBEN. ÉS NINCS KARÁCSONY DIÓTÖRŐ NÉLKÜL…

A történet nagy vonalakban lefedi a már ismert mesét Diótörő és Marika szerelméről és az Egérkirállyal folytatott harcról az életre kelt játékokkal. A különbség leginkább az egerek szerepének kihangsúlyozása. Ami sajnos a darab gyengesége is egyben. Az egerek harcának oka az emberek szeretetének megszerzése, de ez azon kívül, hogy többször is elhangzik a darabban, mégsincs felépítve. Egyetlen bizonyítékként arról, hogy történt valami változás az emberek és egerek közti viszonyban, a végén egy mellékes gesztus árulkodik: Karl, a Diótörő meseországon túli alakja Marikának egérkirály-figurát ajándékoz a karácsonyi vacsorán, amit Marika szeretettel ölel át, holott a darab elején a testvére egérmaszkjától még félelmében ájultan esett össze. De ezt a változást vajon az egerekkel folytatott harc vagy a történet alatt kibontakozó szerelem okozza? Erre nem kapunk választ. Külön szomorú az, hogy valószínűleg ennek a történet-szálnak a felépítésére szolgáltak a főleg az első felvonásba beillesztett hosszú prózai részek, amik mind a szöveg miatt, mind a színészi játék esetlensége miatt unalmasnak és céltalannak tűntek.

A prózai részek felszínessége és harsánysága ellenére az előadás zenei betétei kellemes meglepetésként hatottak. A dalszövegek, a hangszerelés és a színészek énekhangja tökéletes harmóniát alkottak. A koreográfia, a videografika és a fények életre keltették a dalokkal megteremtett világot. A musical zenei anyaga és előadásmódja csodálatos élményt nyújtott a közönségnek.

Az előadás díszletei (Egyed Zoltán) a színpadnak keretet adó falak csupán, amelyekre különböző grafikákat vetítenek fel, ezzel teremtve teret a játéknak (videotechnika: Nagy Attila, videografika: Vámos Zoltán, világítástervezés: Komoróczky Gábor). A nyitó kép egy kisváros főtere, a teret betöltő járókelőkkel, akik vidáman köszöntik a karácsonyt. A felvetített házfalak, a gondosan megtervezett koreográfia (Hajdu Anita) egy életrekelt karácsonyi üdvözlőlapot idéz. A színpadkép váltásakor egy könnyű függöny siklik be a térre, amelyre újabb grafikákat vetítenek, amíg a háttérbe bekerülnek a következő kép kellékei. Az ötlet találó és a felvetített képek is jól illeszkednek az előadásba. (Egyetlen apró hibája ennek a technikai megoldásnak a függöny hossza, vagy inkább rövidsége, ami sajnos nem takar kellőképpen, így a szemfüles nézők betekintés kaphatnak a háttérmunka apró jeleneteibe is.) A szereplők jelmezei (Papp Janó) a klasszikus mese hangulatát idézik.

Diótörő szerepében Vastag Tamást, Marika megtestesítőjeként Békefi Viktóriát láthatjuk, hallhatjuk. A főszereplő páros mind hangzásban, mind színészi játékban remek választás. Vastag Tamás a prózai jelenetek megformálásakor természetes hanghordozásával, könnyed színpadi jelenlétével és a zenei részekkor kellemes énekhangjával az előadás egyik legjobb karakterének megformálását adja. Békefi Viktória énekhangjával megteremti a bizonytalan kislányból szerelmes nővé válás varázsát. Az Egérkirályt Gerner Csaba alakítja, akinek prózai szerepe a darab legkellemetlenebb része, amit a zenei betétek szerencsére kompenzálnak. Pirella szerepében Gubik Petra a második felvonás meglepetése. Énekhangja és színészi játéka is megszínesíti az egércsapat suta hadseregét.

A darab erőssége az a látványvilág, amit a videovetítésekkel az első pillanattól kezdve a nézők elé varázsoltak. Emellett eltörpültek azok a dramaturgiai hiányosságok, amelyek a második felvonásban a történetmesélés következetlenségét adták. A színes mesevilág megteremtése, a kiváló táncosok és kivétel nélkül jóhangú énekesek színpadi összjátéka kellemes estével ajándékozta meg a teltházas nézőközönséget idén karácsonykor.

 

Megjelent: 2573 alkalommal
Bencze Anna

Legfrissebbek a szerzőtől: Bencze Anna