Iza színházban járt - 2016 február
vasárnap, 28 február 2016 11:19

A nagy Romulus

Értékelés:
(28 szavazat)

Jönnek a germánok !

(Miskolci Nemzeti Színház - Dürrenmatt: A nagy Romulus - 2016. február 28.-i előadás)

Bevallom Dürrenmatt darabját - történelmietlen történelmi komédiáját - nem ismertem. Utóbb úgy érzem, jobb lett volna színház előtt elolvasni a művet. Ennek hiányában sokat áldoztam a tyúktenyésztés rejtelmeinek, ahelyett, hogy ott helyben felfedeztem volna a nagy történelmi összefüggést, hogy a fejlődés lényegében annyi, ami a jobbágyságból a rabszolgaságba vezet. 

csütörtök, 25 február 2016 11:18

Brand

Értékelés:
(26 szavazat)

Jeges hegyek, mit sem érő elvekkel

(Nemzeti Színház  - Ibsen: Brand - 2016, február 25.-i előadás.)

Egyszerűen szégyelltem magam, hogy röpke két év, és én képes voltam belépni a Nemzeti Színházba. Ennyit az elvekről. De kíváncsi voltam arra, amitől a Kritikusok Céhe kifeküdt. Zsótér Sándor Ibsen rendezésére és Trill Zsolt Brand-alakítására. Végeredmény ? Kedves színikritikusok, ti mit és hol néztetek ? 

kedd, 23 február 2016 11:17

Mindent Éváról

Értékelés:
(34 szavazat)

Madárka dalol

(Orlai Produkciós Iroda -  Mary Orr: Mindent Éváról - 2016. február 23.-i előadás)

Pelsőczy Réka a Római vakáció után, mint rendező megszerezte a feltétlen bizalmamat, ha rendez, azt érdemes megnézni. Bercsényi Péter pedig egyszerűen a "muszáj megnézni bármit csinál" kategóriájába tartozik nálam, Alföldi Makbettjében való, kis kék kosztümös fellépése óta. Azt pedig pontosan tudtam, hogy itt tűsarkon lép majd be a színre.

szerda, 10 február 2016 23:13

Rose

Értékelés:
(119 szavazat)

Másrészt viszont….

(Spinoza /Orlai Produkció - Martin Sherman: Rose - 2016. február 10.-i előadás)

Ha valakinek, hát Vári Évának találták fel a monodrámát, mint színpadi műfajt. Nem kell neki kellék, díszlet, talán még partnerek sem, csak a közönség. Elvégre, ahogy azt egyszer nyilatkozta, "ezt a szakmát mégsem lehet illegalitásban űzni".

vasárnap, 14 február 2016 22:59

Kabaré

Alföldi Kabaréja

(Állami Bábszínház - Masteroff-Kander-Ebb: Kabaré - 2016. február 14.-i előadás)

Hezitáltam hosszan, megnézzem-e. Mit kezdhetett Alföldi Róbert Bob Fosse kultikus filmje után a Kabaréval, különösen, hogy már többször színpadra állította. Aztán olvastam Alföldi nyilatkozatát: "[…] nem üzenet van, hanem inkább egy hangulat - amiben talán benne vagyunk, amiben élünk.[…] hátha arra kényszeríti az embereket, hogy elgondolkozzanak rajta." Hogy nincs üzenet, de szeretne gondolkodásra kényszeríteni, arról, amiben élünk, az mindjárt más, jöhet.

szerda, 17 február 2016 22:52

Oszlopos Simeon

Értékelés:
(27 szavazat)

"A formák bomlanak"

(Katona József Színház - Sarkadi Imre: Oszlopos Simeon - 2016. február 17.-i előadás)

A Katona József Színház Sarkadi Imre: Oszlopos Simeon című előadása körülbelül akként összegezhető, mint a még tisztességesen berúgni is képtelen Kis János festőművész és Vinczéné, az alattomos viceházmester, a "büdös bogár" párviadala. A néző nemigen érzékeli az egyén társadalomból való kivonulását, a főhős "oszlop tetején állását", az értelmiségi lét válságát. Amit láthatunk az zárt térben való vergődés és még messziről is olcsónak ható bor, konyak, literszám. Van-e nézői felvevőpiaca 2016-ban Sarkadi Imre műveinek?

csütörtök, 11 február 2016 22:39

A Testőr

Értékelés:
(74 szavazat)

Molnár Ferenc elárulása

(Pesti Színház - Molnár Ferenc: A Testőr - 2016. február 11.-i előadás)

1910, Vígszínház, Csortos-Varsányi-Haraszti-Szerémi, diadalútjára indul Molnár Ferenc Testőre. 2016 Pesti Színház, a Testőr súlyos sebet kap, persze nem halálosat. Ha Molnár írói tehetsége, szelleme, finom iróniája, dramaturgiája kibírt 100 évet, talán ezt a feldolgozást is túléli.
 

péntek, 19 február 2016 01:00

Vihar

Értékelés:
(36 szavazat)

The Tempest light, avagy a háromlábú szék meséje

(Örkény Színház - Shakespeare: Vihar - 2016. február 19.-i előadás)

Shakespeare Vihar című drámáját próbálják a színészek. A próba végén az Arielt játszó színésznő cekkert ragadva már szalad is ki, szabadul. A Prosperot játszó színész egy varázspálcaként szolgáló széklábbal helyrezökkenti a világot, majd elárulja, ezzel oda is minden képessége a csodákra, már csak a tapsra vár, s talán egy imára.

szerda, 24 február 2016 02:12

Aranytó

Értékelés:
(81 szavazat)

Aki nem hal meg idejében, az bizony megöregszik

(Orlai Produkciós Iroda - Belvárosi Színház - Aranytó – 2016. február 24.-i előadás)

75 évesen az ember nem éppen középkorú, 80 évesnek lenni kétszer olyan fos, mint 40 évesnek. Valahogy ezek a mondatok ragadtak meg emlékezetemben az Aranytó esti előadásán. Benedek Miklós - a férfi főszereplő – úgy jellemezte a darabot, hogy az nem egy gatyaletolós vígjáték. Lehet, de nem is szívfájdító tragédia, „csak” egy elgondolkodtató történet az öregségről.