Iza színházban járt - Macbeth
péntek, 29 január 2016 22:56

Macbeth

Értékelés:
(0 szavazat)

Macbeth Quartet

(Ódry Színpad - Shakespeare: Macbeth - 2016. január 29.-i előadás)

Egy fiú és három lány a színen, kezdődhet Macbeth, a gyilkos skót thán megidézése. Borzongató gondolatok és alacsony költségvetés. Lehet-e színházat csinálni hittel és képzelettel, pénz és paripa híján?

Hargitai Iván rendező Magyarósi Éva látványtervezővel és Widder Kristóf mozgástervezővel megpróbálta a kör négyszögesítését, Shakespeare közel harmincszereplős drámáját négy színésszel színre vinni. Az alkotók Szabó Lőrinc fordítását felhasználva, számos szerepet kiírtak az eredeti műből. A vállalkozás azért nem halva született ötlet, mert a mű igazi lélektani krimi. A feldolgozásmódtól függően hathat akcióthrillerként (gondoljunk csak Kurzel "kuroszavás" filmeposzára), de kamaradarabként is. A drámát átszövi a "kétértelmű beszéd", a misztikum. A darab szereplőit fokozatosan őrli fel a bűntudat.

Belépve az Ódry Színpad Padlására, két félkörben elrendezett székekkel határolt játéktér fogadta a nézőket mint potenciális pácienseket. Beülhettek egy jó kis csoportterápiára, melynek témája az ártó ösztön fellobbanása, a gyilkolás, majd a bűntudatból fakadó félelem, végül a téboly.

A kör közepére betoppant a négy "pszichoanalitikus", Kókai Tünde, Varga Lili, Patkós Márton végzős egyetemi hallgatók és vendégként Farkas Franciska. Kezdetét vette a játék, a négy szereplő nyílt színen zajló, sorozatos szerepváltása. A színészek már a nyitójelenetben keresték a szemkontaktust a nézőkkel, megpróbálván hipnotizálni a közönséget. Egy perdülés, és Vészlényből Duncan királlyá, Lady Macbethből Macbethté, Banquóból Macduffé váltak. (Előfordult, hogy Macbeth mellett két Lady Macbeth is állt a színen.) Egy-egy szereplő - gyors váltásokkal - öt-hat szerepet is játszott, így az eredeti mű, mint ok-okozati alapon összefüggő szerepjáték került színre. Dacára a szerepváltásoknak és szöveghúzásoknak a cselekmény, a jelenetváltások - igaz, a történet ismerete mellett - követhetők voltak. Kirajzolódik a skót tragédia, teljes valójában.

A drámai feszültség elérése, majd megtartása érdekében látványos mozgássorok tanúi voltak az est nézői. A Vészbanyák első jóslatánál a három boszorkány forgószéken ülve, vasdorongot húzva/tolva maga előtt, fémes csengés mellett kántálta el Macbeth és Banquo jövőjét. Később mint párkák fonalat szőttek Macbeth köré, így suttogták a fülébe, hogy a birnami erdő megindulásáig nincs veszély. Rendhagyó megoldás volt Banquo elveszejtése is: vastag hajókötélbe görgették életért küzdő testét, mint egy pók csapdájába esett áldozatét. Macbeth pedig akként viselte felesége megtébolyodásának és elvesztésének terhét, hogy ragasztószalag segítségével felkerült ura hátára a halott Lady Macbeth. (Az mondjuk nem volt tetszetős akció, amikor a birnami erdő Dunsinane dombjára akként vonult fel, hogy kikapták a nézők zöme alól a biztonságot nyújtó székeket, amelyek "felrepültek" a dombra.)

Fantáziadús volt az eszközhasználat is; a fém seprőnyelek hol kardok, hol vértek, hol zenei eszközök. Gurulószékeken átsuhanva a színen oldották meg a jelenetváltásokat a szereplők, a soha el nem múló bűn súlyát vérpiros gumikesztyűk jelezték az éppen Macbethet vagy Lady Macbethet játszó színész kezén. ("Will these hands never be clean?").

Az előadás igazi alternatív színházi élmény volt. Nem folyt vér, nem tört csont, nem volt monumentális díszlet, maszk, jelmez, füstgép, lézer. Volt ellenben sodró lendület, hit a játék erejében, és művészi elszántság a megvalósíthatatlannak látszó megvalósítására. Tény, hogy a végzősök meggyőzőbben játszottak, mint az egyelőre kevesebb színészi eszközzel bíró Farkas Franciska.

Ez a produkció a színészeké, képesek voltak egymással összhangban játszani, magukkal vinni a nézőket egy misztikus utazásra. A nézőtéren érezhető volt a "bal hüvelykem bizsereg, gonosz lélek közeleg" fuvallata.

Ráadásként az est fiatal művészei e sorok írójának érdeklődését biztos felkeltették az iránt, hogy vajon tíz év múlva is meglesz-e még bennük ez a tűz, hit a színjátszásban, a színházban.

(A kép az Ódry Színpad honlapjáról való.)

Megjelent: 2184 alkalommal
Tovább a kategóriában: « Tartuffe A Hölgy fecseg és nyomoz »