Iza színházban járt - 2016 március
péntek, 25 március 2016 18:44

Euripidész: Élektra

Értékelés:
(25 szavazat)

Hogyan öljük meg anyut ?

(Ódry Színpad - Euripidész: Élektra - 2016. március 25.-i előadás)

Balga sors, hogy gimnazistaként semmit nem tudtam a beavató színházról. Mennyivel jobb lett volna, ha Karsai György klasszika-filológus, színháztörténész, a Színház-és Filmművészeti Egyetem tanára magyarázza el nekem a görög tragédiákat, lehet úgy faltam volna, mint Agatha Christiet, s már akkor rájövők, hogy Poirot és Miss. Marple esetei dajkamesék hölgyeknek az ókori szerzők horror történeteihez képest.  

szerda, 23 március 2016 11:23

Galilei élete

Értékelés:
(23 szavazat)

 Mari, a boszorkány

(Nemzeti Színház - Brecht: Galilei élete - 2016. március 23.-i előadás)

Kaján belső vigyorral ültem be az előadásra, fejemben Balázs Péter, a Vígszínház igazgatói posztjára beadott pályázatából származó mondatával: "Brecht elkopik, Molnár Ferenc színháza ragyog". A mosolygásra több okom volt. Az egyik nyilvánvaló, mit szólhat vajon Balázs Péter látván, hogy a magyar színházi élet szó szerint felszentelt műhelyében elkopott Brechtet játszanak. A másik, a Vígszínház kamaraszínháza, a Pesti Színház Testőr előadásán egy jó hónappal ezelőtt, láttam a "ragyogást", igaz ez nem Molnárnak szólt, csak az adott előadásnak.     

szerda, 02 március 2016 11:20

Harper Regan

Értékelés:
(18 szavazat)

"Ha elmész, úgy hiszem nem kell visszajönnöd" 

(Katona József Színház - Simon Stephens: Harper Regan - 2016. március 2.-i előadás)

2006 őszén Harper Regan London elővárosából útra kél Manchesterbe. Harper utoljára még látni akarja haldokló apját, akkor is, ha ezért mindent fel kell adnia. Két nap és két éjjel történése, ami örökre megváltoztatja a nő addig sem éppen rendhagyó, csak éppen szürke életét.

vasárnap, 20 március 2016 00:35

Hair

Értékelés:
(22 szavazat)

Let the sunshine in ! 

(Belvárosi Színház/Orlai Produkció - Gerome Ragni/James Rado/Galt MacDermot: Hair - 2016. március 20.-i előadás)

A tavaly nyári bemutató óta mást se olvastam, hallottam csak azt, hogy ez a Hair, nem az a Hair, meg a fanyalgásokat. Az Orlai Produkció által színre vitt darab esetében a kritikusok fukarul bántak az elismerő jelzőkkel, egy két blogger azonban lelkes volt. Így a 30. előadás körül úgy éreztem, eljött az idő, lássuk azt a Hairt.     

kedd, 22 március 2016 00:27

A harag napja

Értékelés:
(25 szavazat)

"Pusztítsátok az ájtatosság bálványát"

(Trafó - Schilling Árpád. A harag napja - 2016. március 22.-i előadás)

Hát kellett hozzá idő amíg összeszoktam Alföldi-színházával, vagy Pintér Béla látásmódjával. Azt hiszem most jött el a pillanat, hogy besétáljak Schilling Árpád világába, s megtudjam mi is az a társadalmi színház. 

hétfő, 21 március 2016 15:58

A velencei kalmár

Értékelés:
(24 szavazat)

Portia diadala

(Pesti Színház - Shakespeare: A velencei kalmár - 2016. március 21.-i előadás)

2003 óta várom, hogy Valló Péter "visszatérjen", s újra megajándékozzon egy olyan előadással,  amire évek múltán is jó érzéssel gondolok vissza. A velencei kalmárhoz hozzányúlni kell némi bátorság. Aki ezt teszi, annak szembe kell néznie az antiszemitizmus és az antifeminizmus kérdésével. Valló Péter megtette, ami kisült belőle, egy emlékezetes színházi este.

péntek, 18 március 2016 23:34

A Bajnok

Értékelés:
(33 szavazat)

Verőcsény forever !

(Katona József Színház - A Bajnok - 2016. március 18.-i előadás)

Vannak színházi pillanatok, amelyeket az ember nem felejt. Tegnap este sikerült begyűjteni egy újabb "örök élményt". Bezerédi Zoltán teljes erőbedobással énekli a O Mio Babbino Caro-t, Pintér Béla magyar szövegével, miközben Nagy Ervin, mint prominens vidéki polgármester cola-nak becézett kokaint szippant egy kerti padról. Ugye, hogy megkapó?

szombat, 05 március 2016 22:30

Amerikai bölény

Értékelés:
(19 szavazat)

"Izom, erő, entellektus"
(Thália Színház – David Mamet: Amerikai bölény - 2016. március 5.-i előadás)

Két éve várom, hogy a Thália Színházból úgy tudjak kijönni, hogy gondolkodhassak a látottakon. Megtörtént, a ruhatárban sorba állva végre nem a szomorú döbbenetet éreztem, hogy miért pocsékoltak erre a bemutatóra pénzt, energiát. David Mamet 1970-es években játszódó Amerika bölény című drámájának színrevitelével, visszatért a minőségi színjátszás a Nagymező utcai teátrumba.

péntek, 11 március 2016 22:27

Apátlanok

Értékelés:
(19 szavazat)

Bye-Bye Josa !

(Örkény Színház - Mikó Csaba: Apátlanok - 2016. március 11.-i előadás)

Az Apátlanok aláfestőzenéje Presser - Adamis: Harmincéves vagyok musicalje. Egy zenés darab 1975-ből, aminek kultikus Boldog születésnapot dala sok óvodás szülinapi köszöntőzenéje volt az 1970/80-as években, még Halász Judit Boldog születésnapja előtt. Ez a generáció pontosan tudja, mit jelent az "élni is fogsz élet nélkül". A darab róluk szól, a "rendszerváltás nélküli rendszerváltás" előtti évtizedben születettekről, akik ma már pontosan tudják, hogy nem mindenkinek jött el "a villamos, ami átvisz a holnaputánba."