Iza színházban járt - Martin Sherman: Rose
vasárnap, 16 október 2016 11:22

Martin Sherman: Rose

Értékelés:
(30 szavazat)

 A kis nagy nő

(Orlai Produkció, Spinoza Színház - Martin Sherman: Rose - 2016. október 15.-i előadás)

Vári Éva finom dáma. Azt tesz, amit akar: buklé házi zokniban és fekete zsorzsett délutáni szettben olyan sorsot mutat nekünk a Spinoza négylépésnyi színpadán, hogy az még nézőként is teher.

Egy ukrán zsidólány útja a huszadik században a varsói gettón, az Exodus hajóútján át egészen a konszolidált amerikai üzletasszonyságig.  Nem könnyíti meg a helyzetünket: az erős a gyengéjét.

Martin Sherman Rose című monodrámáját három éve játssza Ilan Eldad rendezésében. 80 percen át nézünk egy életmesét: süvét tart egy zsidó asszony, egy hétig sír-nevet, beszélget, emlékszik, gyászol, túlél, összegez. Üldögél egy padon, mécsest gyújt, ásványvizet iszik, vaníliás-mogyorós fagylaltot kanalaz, persze csak szigorúan a koleszterincsökkentő gyógyszer bevétele után. Közben megelevenedik az ukrán falu, a varsói nagy szerelem, a gettóban levesért rohanó hároméves kislány, az Exodus szardíniaként aposztrofált utasai, az Egyesült Államok, a „mit keresek én itt?” nem múló érzése, a gyermekek, unokák, dédunokák zűrzavartól cseppet sem mentes sorsa.

A monodráma kissé didaktikus, a történelem borzalmas, amitől működik a darab a fordulatos, de obligát sorsmesén túl, az Vári Éva tehetsége: megemeli az irodalmi alapanyagot.

Vári Éva pontos gesztusai, az irónia sok árnyalatát kifejező alt hangja, intelligens szövegmondása, szerepformálása látszólagos derűje és tényleges artisztikuma láthatatlanná teszi azt a disszonanciát, ami valójában hat ránk.

Okos, erős, kíméletlen nagy színész törékeny testben, akinek ereje a színpadé.

Érték.

(Véner Orsolya fotója.)

Megjelent: 2493 alkalommal