Iza színházban járt - Christopher Marlowe : II. Edward
vasárnap, 23 október 2016 23:14

Christopher Marlowe : II. Edward

Írta:
Értékelés:
(6 szavazat)

A nagyvad, az autonóm és a szenvedély

(CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – Christopher Marlowe: II. Edward – 2016. október 9.-i előadás)

Alföldi Róbert Ionescu Makbettje után újra kíméletlen nemsekszpírt rendezett: homoszexuális király, ország hülyéi nagyurak, gyorsan hulló egyedek a hatalmi táplálékláncban, nyelves csók inkluzíve Kott-i Nagy Mechanizmus. Nóvum a nagyvad, a címszerepben a rendezés fölé növő Fekete Ernő.

Ha a szilaj életű Marlowe-t nem szúrják le zsenge harmincasként, most Shakespeare-vel együtt érettségi tétel. Blankvers, a Máltai zsidóban Shylock, a II. Edwardban III. Richárd előképe, újmódi drámaszerkesztés, sodrás, erőszak, izgalom. II. Edwardja az egyik meleg angol uralkodóról szóló dráma. A kegyencek – nemi preferenciáktól függetlenül a paraziták már csak ilyenek - pöffeszkedtek, harácsoltak, és  hűségesen szolgálták a király szenvedélyét. Világszép francia feleség, két fő- és sok alszerető, négy gyermek és húsz év uralkodás után fordult a kocka, belháborúk, feudális anarchia után az ország vezető nagyurai azt kívánták, II. Edward haljon úgy, ahogy élt: hóhéra lefűrészelt ökörszarvat dugott a király végbelébe, amelyen izzó vasrudat nyomtak föl. Eredetinek szánt kínhalál.   

Színházépület híján a BMC koncerttermében látjuk a szűk színpadot ingó-bingó fekete díszlettel, hórihorgas ajtónyílásokkal, lebbenő fekete bársonyfüggönnyel. Szemben, középen orgonával, basszusklarinéttal, csellóval Lengyel Zoltán, Szűcs Péter és Zétényi Tamás. (Sosem szemléltem még díszletelemként egy szép rácsozatú orgonahátlapot egy előadáshosszon át.) Gőz László zenei vezetése mellett élő, a színpadi történésekre reflektáló a három zenész   összjátéka, illedelmes kivonulásaik, visszasettenkedéseik, a szereplőkkel való konverzációjuk a játékot gazdagítja. Tihanyi Ildi stilizált és kifutóra valóan modern jelmezei atmoszférateremtőek, az antracit, fekete, ezüst, arany dominanciája érvényesül. 

Fekete Ernő II. Edwardjának szabadsága a szerelem, királyként, férjként rab, mozgástere minimális. Unja is példátlanul az egészet, csak azért ragaszkodik a koronához, mert a király hatalma nagyobb, mint az alattvalóé. Fekete Ernő teljes ívben mutatja  a vágy rángatta sóvárgó embert, a szerklit tartó, udvari méltóságait méla undorral szemlélő fád uralkodót, az erős szerelmes férfit, a tehetséges taktikust, a közönyös, gonosz férjet, a halálba ép esze birtokában, szenvedése leltározása mellett és ellenére belenyugvó áldozatot.  Alfölditől más nem kapott ilyen erős gravitációs teret,  Fekete Ernő  kiváló színészi kondícióval teszi az alakítást nagy szereppé is. Every inch a king.

Radnay Csilla Izabella királyné szerepében eljut a fájdalom által ösztökélt, mellőzött feleségtől a végre szövetséges-szeretőhöz jutó reálpolitikus anyakirálynőig. Makranczi Zalánnal (Mortimer) kettősük plasztikusan mutatja a hatalomba ékelődött emberi sorsok megváltoztathatatlanságát és a hatalomhoz jutás szükségszerű torzító hatását. 

Nézzük a két fiúszeretőt, első - Gaveston – akit Patkós Márton tenyérbemászóan agresszív, követelőző, meglehetősen nagy akaraterővel rendelkező fiók- moral insanity-ként ad. Nyertes sorsjegy kezében a király szerelme. Egy ideig. Utódja  Medveczky Balázs – az ifjú Despenser –  a király látókörébe jutás iránti praktikus lépések megtétele után líraibb társat alakít. 

Gyabronka József, Jordán Tamás, Szatory Dávid, Mihályfi Balázs, Fábián Szabolcs, Sztarenki Dóra több szerepet is alakít, pörgeti-forgatja őket a történelem a szűk színpadon a hideg dürrenmatti groteszkségű rendezésben.

Miért épp egy végletes, pusztulásról, hatalomról, kitaszítottságról, a magányt enyhítő szerelemről teli királydrámát tesz elénk Alföldi? Szerintem megint szól, hogy nyúljunk autonómiánk  vastartalékához. Itt az ideje.

Megjelent: 1752 alkalommal
Tovább a kategóriában: « Pilinszky: Szálkák (Feledi Project)