Nyomtatás
vasárnap, 03 június 2018 23:48

TEHER ALATT NŐ - avagy: itt nem lehet megmaradni

Értékelés:
(8 szavazat)

Tűsarkú cipőben, hátrafelé, magyarként

Szerencse, hogy hisznek magukban: Bulyovszky, Fedák, Karády; Bíró, Dobra, Kerekes. A színésznéket Pannóniában alig száz éve is még a prostituáltakkal vette egy kalap alá a közönség, nem védte őket a házasság intézménye sem. Fordíthattak, írhattak, játszhattak akár idegen nyelven, teljesíthettek kül-és belföldön, megadva annak magánéleti árát: az önelégült magyar középszer mindig a lábát törölte abba, aki nála különb. Bíró Kriszta hál’istennek megint nem fér bőrébe, megírta-szerkesztette a három színésznő életét úgy, hogy csak úgy sistereg a színpad. Női sorsok, kíméletlenül a Magvető Caféban.

A pódiumon három fekete rendezői szék, rajtuk három név, emblematikus magyar színésznők nevei. Dobra Mara Bulyovszkyné Szilágyi Lillát, a kemény és racionális szőkét idézi meg, aki nem engedhette meg magának, hogy egy pillanatra is elhagyja a gondolat: csak saját magáé az élete, csak ő felel érte.

Bíró Kriszta adja a jelenidőnek maximálisan élő Fedák Zsazsát, az egynevű ikont, aki rezsimeken átívelően őrizte akaratával hírét-nevét, hatni tudását és akinek még cselédlányából is kuplé lett.

Kerekes Viktória  szenvedélyes igazságérzettel megáldott, nagy érzelmi távolságokat bejárni tudó, bátor nőt mutat meg nekünk Karády Katalinként. Közben csupa villanásként eljátsszák a férjeket, a stupid és ártalmas rajongókat, a rádióbemondót, inkluzíve még Szamuely Tibort és Molnár Ferencet is.

Máthé Zsolt jó ritmusú rendezése egyforma súlyt ad mindhárom alaknak, úgy tartja fenn a feszültséget, hogy a sorsok között cezúrát, időmúlást is érzékelteti. Egy nő ugyan annyit tud, mint egy férfi. Színészként is. Volt, amikor ezt kiejteni is tabu volt, a tehetség érvényesítése minimum lekurvázással járt. Egyéb finom magyar összetevők a színpadon, az emberi méltóság iránt érdeklődők meg tanulmányozzák a színháztörténetet.

[Írta és szerkesztette: Bíró Kriszta Játsszák: Bíró Kriszta, Dobra Mara, Kerekes Viktória Rendező: Máthé Zsolt Zene: Kákonyi Árpád Jelmez: Kerekes Viktória és Papp Janó Produkciós vezető: Nyáry Krisztián, Bauer Andrea, 2018. június 2-i előadás]

Megjelent: 2390 alkalommal
Farkas Éva

Legfrissebbek a szerzőtől: Farkas Éva