Iza színházban járt - 2021 augusztus
hétfő, 23 augusztus 2021 09:44

AlkalMáté Trupp: JORDÁN ADÉL

Értékelés:
(21 szavazat)

AlkalMitológia

(Benczúr-kert: AlkalMáté Trupp: JORDÁN ADÉL - 2021. augusztus 7.)

Színháztörténet, akik vagyunk. Indultam Mészáros Mátéval a mókusos Zsámbékon, eljutottam Jordán Adélig. Sorban álltam, fújtam magam szúnyogriasztóval a susnyásban, ettem pirított káposztás szendvicset éjjel a büfékocsiból, adakoztam Máté devizahitelére Czukor Balázs szalmakalapjába, serdületlen fiúgyermekeim a négyfejű professzortól tanultak káromkodni. Lassacskán megszerettem mindenkit, ha ott volt, ha nem; ha magát játszotta, ha nem; az életem részévé vált az augusztusi jegyért tiprakodás.   

szombat, 14 augusztus 2021 13:56

Szergej Polunyin - Raszputyin táncdráma

Értékelés:
(62 szavazat)

Újkori karizma     

(Margitszigeti Szabadtéri Színház – Szergej Polunyin: Raszputyin - 2021. augusztus 13.)

Sokunk számára Nurejev (már csak) legenda, utódja, Barasnyikov Jessica Lange fiújaként és a Sex and the City sztárjaként van meg, nem balett-fenoménként, de Szergej Polunyin végre a klasszikus balett most „kézzel fogható” és látható képviselője, sőt, enfant terrible-je. Személye képes lehet arra, hogy a klasszikus balettet beintegrálja a tömegkultúrába. Személye körüli tények: viselkedése pimasz – lehet, inkább vállalhatatlan, mintsem polgárpukkasztó -, homofób, szexista, putyinista, teste teletetoválva, Twitter-király, akár Trump, majd hopp! a vallásban keres oltalmat és egy éve gondos családapa, gyermeke neve, Béke. Életpályája kiállt a hollywoodi forgatókönyvírók után. Szegénységbe született ukrán fiú, aki 13 évesen ösztöndíjat nyert a londoni Királyi Balettbe, 16 évesen a társulat tagja, 19 évesen a valaha volt legfiatalabb vezetőtáncosa, 22 évesen már el is hagyja őket. Mára – ha maga tagadja is – sokaknak ikonféle, mert karizmája alkalmas arra, hogy tömegeket érintsen meg. És még nincs a krisztusi korban. Ezzel együtt, Polunyin Raszputyin-estje közepes élményt nyújt, igaz, elképesztő zenével és egy majdnem félisten szólótáncossal.   

Értékelés:
(37 szavazat)

Iker-tusa    

Salzburgi Ünnepi Játékok 2021 - Mozart: Don Giovanni (2021. augusztus 4.)

Két baljós ikerpár: egyrészről Romeo Castellucci rendező és Teodor Currentzis karmester együttállása, másrészről Don Giovanni és Leporello, vagyis Davide Luciano és Vito Priante kettőse. Castellucci a látszatra bűnösen drága, de cserébe meghökkentő, már-már mágikus színpadi játékában Mozart zenéje majdnem aláfestő-zene. Ez egy olyan produkció, amiről nem is igen lehet írni, látni kell. A díszletek, a jelmezek, a jelzésértékű legkisebb színpadi gesztus is mind pontosak, okkal vannak, értelemmel bírnak. Mégis néző legyen a talpán, aki végig menni tud a rendező intellektusával és fantáziájával. Az énekhangok szépek és megbízhatóak, de nem lehetnek kivételesek, mert a fellépő művészek közkatonák egy erős alkotói vízióban. Az eredmény: a végén minden mindennel összeáll, Castellucci ujja meg valahogy úgy működik, ahogy Michelangelo ábrázolta a Sixtus-i Kápolnában a Teremtés pillanatát.    

Értékelés:
(49 szavazat)

Kiáltás egy lóért      

(Salzburgi Ünnepi Játékok 2021 – Shakespeare III. Richárdja után Tom Lanoye: III. Richárd - a gyerek és a király (2021. augusztus 5.)

Akit nem szeret az anyja, abból szörnyeteg lesz, s addig tarol kugligolyóként, amíg hagyják. Körülbelül ez Karin Henkel rendező és alkotó csapata rövid sommázata a York-ház utolsó uralkodójáról. Magam ilyen komplexitásban még nem tekintettem III. Richárd alakjára, kisgyerekkorától, vagyis az 1480-as évektől egészen 2012-ig, amikor Leicesteri Városi Tanács parkolója átépítése közben felfedezték a sírját. De 2021 nyarán jött egy hamburgi színésznő, bizonyos Lina Beckmann, és lehet, Európában először eljátszotta a történelem egyik legnagyobb gonoszát, egy rendezőnő irányítása mellett. Az eredmény nem egy jól sikerült kísérlet, mert Beckmann megcsinálta a lehetetlent. Elhiteti, hogy színésznő létére igenis joggal és hitelesen eljátszhatja III. Richárdot. Standing ovation a jutalma, a néző meg majdnem úgy érzi: „Jézusom, ez a csapat találta fel a színházat!”   

Értékelés:
(60 szavazat)


Prielle Kornélia, P. Márkus Emília, Rákosi Szidi, Blaha Lujza, Berky Lili, Neményi Lili, Honthy Hanna, Perczel Zita, Dayka Margit, Tolnay Klári........

Képzeljük el az arckifejezésüket, mikor az újságot olvasva azt látták, hogy a már akkor is gátlástalan zsurnaliszták épp legendának, nagyasszonynak, vagy örökifjú dívának nevezték őket, egyidejűleg arról tudósították az ezerfejű cézárt, hogy kedvencük eljátssza Csiky Gergely Nagymamáját.