Nyomtatás
hétfő, 25 január 2021 11:09

Kelemen Kristóf: A nemzet özvegye (Örkény István Színház)

Értékelés:
(21 szavazat)

Előzetes, egy készülő előadáshoz….

(Kelemen Kristóf: A nemzet özvegye - Örkény István Színház - 2021. január 22-i stream előadása)

János bácsi, van az a barna vödör, hallod? Ikonikus káeurópai mondat, épp exhumálják a 301-es parcellában a nemzet halottjait, a jelen lévő védtelen családok meg birkózzanak meg azzal, amivel nem lehet. Párhuzamosan az újratemetésre készülve politikai karrierek szöknek szárba, ezek már csak ilyenek, jót tesz nekik más vesztesége.

Kelemen Kristóf rendezte - később bemutatandó - előadás első részét hallhattuk felolvasószínházként.

Für Anikó játssza a nemzet özvegyét, rajta legnagyobb teher: küzdelem egy férfi emlékével, egy fiatalsággal, számadás a fiának, a negédes pártügyintéző hessegetése, a begerjedt egykori cellatárs leépítése, mozgalmi szerető elviselése. Meghatározzák nőként a feladatát: legyen tiszta és reprezentáljon, mártír özvegyként legalizáljon jelenlétével új nemzeti egyesületet, maradjon csendben, egyidejűleg értsen meg mindent, engedje magát felhasználni, jobbat úgyse tehet. Für a tanácstalanságát tárgyilagossággal viselő, szükségből erős magányos nőt mutat, csúcspontja a szövegnek, mikor kiszakad belőle, hogy hihetett el bármit is egykor, ideológiát, emberi hazugságokat.

Csákányi Eszter több villanásban: informális pártemberként már a jövőjét építi, egykori iskolatársként a szégyen minimumával sem rendelkezve szervezi praktikus hazugságok mentén az életét nagy elánnal.

Kerekes Éva félelmetes egyszerűséggel a mártír férj egykori szerelmét játssza, a mindenhol jelenlevő harmadikat, a könnyebb helyzetben levő örök riválist.

Borsi-Balogh Máté a fiú, aki paradox módon most kapja meg visszamenőleg, kívülről az emlékeit, feloldásra, bensőségességre esélye sincs, kétszeresen is apátlanul marad.

Nagy Zsolt, Józsa Bettina Bíró Kriszta több szerepben, papként, cellatársként, asszisztensként, narrátorként.

Erős verbatim színház-érzés lengi át - néha nem is megokolatlanul - a látottakat, egyszerre jut eszünkbe A tér tágassága Rajk László-interjúkönyv, a Vásárhelyi Mária-féle Valahogy megvagyunk, a Schwajda-féle Ballada a 301-es parcella bolondjáról. Az már most biztosnak látszik, hogy az egyik rendszer gyilkolt, a másik meg a szimbólummá tétellel a személyes gyász lehetőségét vette el a családtól. Megnyugvás? Itt?

(Kép az Örkény Színház web-oldaláról.) 
 

Megjelent: 1297 alkalommal
Farkas Éva

Legfrissebbek a szerzőtől: Farkas Éva