Iza színházban járt - Puskin: Borisz Godunov (Katona József Színház)
szombat, 03 június 2017 10:16

Puskin: Borisz Godunov (Katona József Színház)

Értékelés:
(15 szavazat)

Amikor a valóság rosszabb, mint a disztópia

(Katona József Színház - Puskin: Borisz Godunov - 2017. május 31.-i előadás) 

Mindegy, melyik öltönyös vágja zsebre a kezét, a cár, vagy az álcárevics, egyforma nímand mind a kettő. Formátummentes uralkodók, reménytelen országok, álhírekkel és odavakkantott bojári parancsokkal irányított nép: Zsámbéki Gábor Borisz Godunovja a Katonában.

Kemény szürke tér, ahol már a vasbeton is romlásnak indult, és az építés gondolata sem merül fel, a színpadon egymásba nem illeszkedő formák, acélbakok, trepnik, furcsa vasoszlopok, rideg közeg. Itt játszódik minden, ez Oroszország, ez Litvánia, ez a bármikori világ. Végtelenített, reménytelen karnevál, ahol jelentéktelen külsejű senkiháziak váltják egymást a hatalomban, egységnyi időnként kipörgetve a másikat. A hatalom emberei felcserélhetőek bármely oldalon, hol okosak, hol ostobák, de magas státuszuk sem jelent jó sorsot: ha bojárok, majd bojárként vesznek egy pincebörtönben. Az istenadta nép fél - mit tehetne mást - ugyanúgy beláthatatlan számára a folyamatos hűségesküt követelő hatalmi szó következménye, mint a világ folyása. Senki sincs hatással a saját életére, még a cár sem, aki cárevicset ölet, majd halálos ágyán fiát jó embereire bízza, akik ezután üzemszerűen megölik a cárvicset és nővérét. (Aztán bejelentik, hogy a cári testvérek megmérgezték magukat.) De ez nem a csillogó cinizmus, vagy az igényes irónia világa, hanem szürkére fakult, mocskos történelmi futószalag, ahol ki-ki halála előtt még szellemesen, vagy unalmasan összefoglalja egy érdeknyi jelentéktelen életét.

Zsámbéki Gábor rendezése pontos, plasztikus, folyamatos diszkomfort érzést okozó: minden lendület levágatik, minden sorsábrázolás lenyíródik, hősöknek nyoma sincs, az áldozatok iránti szánalmunk devalválódik: mindenki szerencsétlen. Még felelős sincs: minek? Vigasztalan idővonal a történelem.

A szereposztás egyik erőssége az, hogy Máté Gábor Borisz Godunovja és Kovács Lehel álcárevics alakítása színpadi találkozásuk nélkül is összetartozik, és a habitus hasonlóságán túli párhuzam is felsejlik: Godunov fiatalon ugyanilyen ostoba lendülettel élhetett, Grigorij meg majd trónra jutván biztos elhízik, lelassul és eléri az apátia. Ahogy a rossz tartású, pocakos Godunov gyűrött öltönynadrágjába dugja ökleit, úgy utánozza neveletlenségében ezt a mozdulatot a kiugrott, alacsony származású szerzetes. Máté Gábor az aktív uralkodó alakításával küzd még, haldoklási jelenete azonban már emlékezetes és jól megoldott. A lurex-takarós, rozsdás, kerekes vastrepniről nyugtalanságában többször felül, majd visszahanyatlik, kínos-kitett pózban fekszik a nagy párnákon, újra és újra mond egy hasznos okosságot a fiának, akinek végzetét tudnia kellene.  Ő maga is gyilkos.

Bán János (Eszelős, Miszail atya, Bojár, Moszkvai menekült) és Újlaki Dénes (Varlaam atya, Bojár, Doni kozák, Ember a népből) együttes jeleneteikben káprázatosak, kevés szöveggel, néhány fintorral, padon egymás mellett üldögéléseikkel is a Katona nagy korszaka idéződik fel.

Bezerédi Zoltán Sujszkij hercege gyakorló reálpolitikus a’ la Oroszország, az általa alakított típus örökös utódai most is a Rosszija 1-en láthatóak Vlagyimir Vlagymirovics Putyin mellett.

Bodnár Erika hümmentései, rebbenései jellemteremtőek és különösen emlékezetesek, Elek Ferenc  páriárkája prototípusa az állami papnak. Sok kismester együtt. Jól működő társulat egy kellemetlen darabban.

Tanulság? Az, hogy egy állam élén mindig egy ilyen áll:
Alattvalónak szültek: illene,
Hogy senkiháziként végezzem is be;
De enyém lett a legfôbb hatalom...
Hogyan? Hagyjuk.

(Máté Gábor: Borisz Godunov, Kovács Lehel:  Grigoríj, az önjelölt, Bezerédi Zoltán: Sujszkij herceg, Szacsvay László: Pimen apát, Ujlaki Dénes: Varlaam atya, Bojár, Doni kozák, Ember a népből, Bán János: Eszelős, Miszail atya, Bojár, Moszkvai menekült, Dankó István: Koskin, Orosz szökevény, Elek Ferenc: Pátriárka, Rozsnov, Fogoly, Bodnár Erika: Kocsmárosné, Dajka, Asszony a népből, Rujder Vivien: Marina, Kiss Eszter: Marina társalkodónője, Udvaronc, Asszony a népből, Mészáros Blanka: Kszényija, cárlány, Dér Zsolt: Varatinszkij, Rosen, a német tiszt, Vizi Dávid e.h.: Kabanov, Férfi a népből, Határőr, Kovács Tamás e.h.: Kurbszkij, Udvaronc, Bojár, Lestyán Attila e.h. Költő, Margeret, a francia tiszt, László G. Attila m.v.: Férfi a népből, Szobanyszki, Határőr, Zsámbéki Tóbiás/Varga Zétény: Fjodor cárevics, Utcagyerek, Lakatos Dezső: Mnyisek, Börtönőr)

Fotó: Véner Orsolya

Megjelent: 1787 alkalommal