Iza színházban járt - Alkalmáté Trupp – Fenyő Iván - 2018. július 29.-i előadás
hétfő, 30 július 2018 20:03

Alkalmáté Trupp – Fenyő Iván - 2018. július 29.-i előadás

Értékelés:
(6 szavazat)

Nyilván neki is nehéz saját magával

(Alkalmáté Trupp – Fenyő Iván - 2018. július 29.-i előadás)

Alkalmáté újra, ezúttal a jócsávó, „nehéz ember”, celeb, majd megvilágosodott Fenyő Ivánról. Ami a színpadon kiderül róla: érzékeny, erős akaratú, jó színész és tud szeretni. És egy irritáló, hisztériás, nagyképű, zűrzavaros szemétláda. Akkor most mi van? Egy kegyetlen előadás, az van.


Hollywood úgy kibabrál vele, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Megzakkan. Vagy mégse? Kívül marad?   Tényleg olyan jó most neki, ahogy állítja?

Mindenki fehérben, buddhista fagolyós nyaklánccal, többen csak filmbevágáson. Plázamozi széksorai között az összes helyszín: állatkert előtti sétány, albérlet, főiskola, színpad, játszótér, Nepál. Czukor Balázs, Dömötör András, Gál Kristóf, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Máthé Zsolt, Szandtner Anna, Vajda Milán testi valójában, Mészáros Máté, Péter Kata és  Kovács Patrícia felvételről, ezenkívül Mészáros Béla is bevillan régi képkockákon. Fenyő Iván már megint nem vesz rész a truppban. Sőt az is kiderül, hogy erősen szűrné a  róla szóló sztorikat, és ez vonatkozik az előadás jeleneteire is, hátha bulvárújságíró ül  a nézőtéren. Humorforrás ez is, mint Dömötör András kiváló antréja a személyiségfejlesztő előadások stílusában előadott idegesítően laza monológgal és „mi a jó, mi a rossz” primitív didakszissal.

A némileg hendikeppes gyerekkoron átbukdácsolunk és strigulázzuk az állomásokat: albérletből Hollywodba, onnan a maga elé bámulós semmibe, az önsorsrontóan féktelen bulikba, majd filmre, visszatalálva az apai szeretetbe,  a viselhető létbe, talán a megnyugvásba. De az osztálytársakhoz nem.

Nem szereti a csapat, hogy a címszereplő nem szerepel, a korábban minden előadáson átfénylő irónia és szeretetalapú humor többször szarkazmusba csap át, élesebbek a jelenetek, keményebb a tehetetlenség, deklaráltan befejezetlen a megértés munkája. A jelenetek végkicsengése nem ad feloldozást, mint a többieknél. Most nyugtalanítóak, lassúak Máthé Zsolt songjai. Közben pedig kibontódnak parádés alakítások: Jordán Adélé távgyógyításra váró saját anyjaként, Dömötör András Máté Gábor-esszenciaként. Czukor Balázs Don Quijotésen ösztövéren, egy 4H-s ceruza keménységével énekli meg elhagyatottságát a frissen lepattintott Fenyő Ivánként.  Járó Zsuzsa az idegességtől és reménytelenségtől hiperaktívvá váló anyukát és nagymamát, Szandtner Anna összeroppant és manipulálható, majd új szerelemre talált, fád és a kínzásban örömet is lelő barátnőt ad szépen.  Vajda Milán Fenyő apukaként a világ legkínosabb és legfárasztóbb szóvicce után freskóz fel egy laza és szerető apát. Gál Kristóf most többet énekel, ennek van valami megtartó és összegző funkciója.

Mi lesz Fenyő Ivánnal? A többiek sem tudják, ő meg nem árulta el.

(Véner Orsolya fotója.)

Megjelent: 1377 alkalommal