Nyomtatás
péntek, 22 április 2022 21:32

Mr. Melody Man - Darvas Ferenc lemezbemutató koncertje

Értékelés:
(95 szavazat)

(Darvas Ferenc Te vagy a legjobb ötletem lemezbemutató koncertje az Örkény Színházban – 2022. április 21.)

Somerset Maugham Színház című regényétől Bereményi Géza Turné című filmjéig bezárólag sok példát hozhatunk a színház intrikus, néha kegyetlen belső világáról. Erre itt van egy hetvenhatéves siheder, aki beleszületett e világba, egész élete körülötte forgott, mégis mindenki szereti: Darvas Ferenc.

Édesapja, Darvas Szilárd költő, író, kabarettista, konferanszié, Kellér Dezső és Gádor Béla (verseny)társa. maga is örökítette a zenés-színház iránti fanatizmust, két fia: Benedek és Kristóf követték a pályán, zenész-zeneszerzők. Dallamait mára közel kétszáz színházi, filmes, televíziós alkotás őrzi. Érthetetlen, hogy termékeny alkotói pályája ellenére, miért csak 2022. április 21. napján foghatta kezébe első lemezét, amelynek címe: Te vagy a legjobb ötletem. Szívmelengető – már a művészdinasztiákra nézve is -, hogy a lemezt producerként kisebbik fia, Kristóf jegyzi, míg a másik fia, Benedek hivatásos előadóművészeket megszégyenítő biztonsággal interpretálja a cd-n édesapja dalait.

A Darvas-család a lemez végre-valahára megjelenésének örömére - egy estére - orfeummá változtatta az Örkény Színházat, és lemezbemutató koncertet adott az alkotótársak, barátok részvételével, az extra lelkes és tisztességgel megénekeltetett közönség kedvére.    

Ma negyven felett már mindenki Benedek Miklós-Szacsvay László-Császár Angela által megálmodott, és Benedek rendezte Budapest Orfeum című előadáson szocializálódott a kuplék, kávéházi dalok világában. Berger Zsiga Benedek hangján szól ma is, a Gyere, te nímand furfangos direktora Szacsvay László, és Császár Angéla búgja képzeletünkben, hogy Bandikám, kis vitézem, katonám. Darvas Ferenc komponista kézjegye valami nagyon hasonló: a színházi zene. Vagyis nóták, operett dalok, kabaré-és orfeumi számok, sanzonok vegyes halmaza. Munkáiban egy a közös, szerzeményei a közönséghez szólnak és nem titkolt szándékkal mulattatni akarnak.

Dalai visszavisznek a múltba, a 20. századba, mind szellemes, édes-bús vagy maróan gúnyos, és nemcsak hogy pikánsak, de buják is. A hatásban oroszlánrésze van a dalszövegek költőjének, Várady Szabolcsnak. A zene és szöveg együtt adja a tökéletest, igen nagy gonddal kikevert esszencia minden kis kuplé, sanzon, melynek mindkét összetevője, a dal és a líra is könnyed, csattanókkal teli, és nagyon pontosan poentíroznak. A könnyedségük graciózus, a bánatuk leheletfinom. Kell-e több a közönségnek? Nem. Felszabadultan örömködhet, ha az előadók is képesek visszaadni, ami a kottában, szövegkönyvben írva van. Hála a kitűnő színészeknek ezen az estén száraz pezsgőfürdőt vettek a nézők, elfelejtették két órára szomorúságukat, és elhitték, hogy szép és tökéletes a világ. A dalok Darvas-Várady páros közös színházi darabjai közül kerültek ki: Kék angyal, Lyuk az életrajzon, Egy jenki Arthur király udvarában, Ketten Párizs ellen, és A peleskei nótárius című színházi és filmes munkáik betétdalai. 

A lemezen Csákányi Eszter, Lázár Kati, Katona László, Mácsai Pál, Ujj Zsuzsi, Roszik Hella, Sipos György, Szakál Tamás, Várady Szabolcs, valamint a Darvasok: Ferenc, Benedek és Kristóf adják elő a dalokat. Az élő bemutatón - a sajnálatos mód gyengélkedő Lázár Katin kívül - mindenki fellépett. A cd-n egy ad hoc csapat szerepel, a lemezbemutató egyelőre egyedi produkció volt.

Darvas Kristóf az este konferansziéja. Nem színpadi speakernek született, mint a nagypapa, de annyi szív, annyi lélek és felszabadult boldogság sugárzik belőle, hogy egy nagy visszafojtott lélegzettel vártuk hogyan is keveredik ki egy-egy megkezdett mondatából, és öröm volt, amikor rendre abszolválta ezt, befejezvén a dalhoz rendelt sztorit. Nagy gratuláció neki, hogy megálmodta és összehozta ezt a hiánypótló cd-t, ami egy-egy esős, rosszkedvű nap után sokakat felvidít majd, de ideális aláfestés lehet túláradó öröm idején is.
 
Az összes fellépő önmagát is mulattatva adta át tehetségét a számoknak, s mindannyian tudták egy-egy dal, egy-egy mini dráma, legyen az komédia vagy tragédia, bár a vidámság dominált inkább. Csak két-három percük van a felvezetésre, a csúcsra jutásra, és a katarzisra. Minden dal pipa! Ujj Zsuzsi előadása vaskosan pajzán, Roszik Hella hol buja, hol eredeti moralista, Szakál Tamás búsan elegáns, Katona László egyszemélyes Monty Python, Darvas Benedek fanyar, egyben groteszk, Sipos György a falu rossza. A közös dalok egészen frenetikusak, példának okáért az Öt malac limerik vagy A színházi tűzoltó dala.

De a néző mindig részrehajló, és a kiválók között is képes a kórusból kiragyogók kiszúrására. Ezen az estén Csákányi Eszter volt, aki már-már brechti songokként tolmácsolta a ráosztott dalokat, egyszerre vidáman és szomorúan, hangjában gúnnyal, szemében bánattal. Arcán mosoly, háta ívében fájdalom. Lehet, akkor nyerünk mi nézők majd a legtöbbet, ha Mácsai Pál leteszi a direktorság terhét, és teljes valójában visszatér a színpadra. Előadásában a Szerelmes dal az öntudatról Major-style, A rendező dala Haumann-style, kis színpadi tánccal kísérve. Márkus László után nagy igény lenne egy vérbő, patikapontos – csakis jó értelemben használva - színpadi ripacsra, aki mindig tudja meddig és ne tovább, hol a mesterségbeli virtuozitás, egyben a jó ízlés határa, tehetséggel megtámogatva ezt. Mácsai ezen az estén színészi eszköztárának ezt az oldalát mutatta, holott évtizedek óta csak az okos, intellektuális arcát láthatjuk.

A főszereplő persze Darvas Ferenc, a Melódiamester, aki hol apai segítségnyújtással, hol szerzői büszkeséggel szólt bele néha-néha a műsorfolyamba. Egy hetvenhatéves színházi siheder, aki hat évtized után is mámoros boldogságban üti a zongorabillentyűket, és képes volt úgy lehúzni ezt az időt a színház világában, hogy ma mindenki számít rá, elismeri, sőt, szereti. Missziót teljesít, egy múlt századi műfajt tart életben, immáron generációkon át. Őrzi a hagyományokat, védi „zenei műfaja” törvényeit, annak tiszteletre, szeretetére neveli a közönséget, és nem utolsó sorban biztosította és betanította az utánpótlást, vagyis biztos a kontinuitás. A Budapest Orfeum három évtizede került le a színpadról, most itt van egy új est a kuplék, és mintha kávéházi dalok világából, amelyre nagy lenne a nézői igény. Ráadásul együtt a csapat.              
 
Te vagy a legjobb ötletem lemezbemutató koncert – Örkény Színház
A zenekar tagjai: Darvas Ferenc – zongora, Darvas Kristóf – harmonika, Petz Bálint – gitár
Szakál Tamás – hegedű, Takács Szabolcs – bőgő, Herboly László – dob
Hangmérnök: Mazura János
Zenei vezető: Darvas Kristóf

Fotó: Szilágyi Lenke

Megjelent: 2692 alkalommal
Cseh Andrea Izabella

Legfrissebbek a szerzőtől: Cseh Andrea Izabella