Iza színházban járt - MITEM 2018 - Svejk (Alexandrinszkij Színház-Szentpétervár)
vasárnap, 15 április 2018 13:20

MITEM 2018 - Svejk (Alexandrinszkij Színház-Szentpétervár)

Értékelés:
(30 szavazat)


Katz, hol vagy?    

(MITEM 2018 - a Szentpétervári Alexandrinszkij Színház a Nemzeti Színházban – Tatjana Rakhmanova: Svejk. A visszatérés - 2018. április 11.-i előadás)

Az elmúlt két évben elkényeztetett az Alexandrinszkij Színház, így a Holló és a Bűn és bűnhődés után ez a produkció bizony csalódás volt. Lehet Svejkről mesélni – bármilyen konstellációban - Katz tiszteletes nélkül? Nem! Szép a társulattól, hogy itt „főpróbált”, a darab hivatalos bemutatója csak május 2-án lesz az anyaszínházban, Szenptéterváron. Nem mondom, voltak ismerős hangok, „bizony a gaz liberális csőcselék elárulta a hazát, és olyan közállapotokat teremtett, hogy még a legyek is le merték szarni Őfelsége, Ferencjóska képét….”, de Hasek humora, na az sehol.

A díszlettől kirázott a hideg. Nézőtér felé lejtő vörös színű, acélutánzat színpad, ahol kérdéses, bebír-e fékezni a színész, vagy az ölünkben landol. (Nekik sem lehet élvezet.) Aztán két oldalt a 4-4 hatalmas, mintha acélfej. Pont olyanok, mint a Vörös téren a GUM-ban – hajdan -  ezrével sorakozó alumínium Lenin-fejek, csak mintha agyaruk is lett volna. Középen egy monumentális acélkoponya, kis Indiana Jones utánérzés a Kristálykoponyából. Villódzó fehér és vörös fények, fekete csóvákkal. Hangulatkeltőnek jó volt a látvány, de gondolatkeltésre nem.

A darab kezdetén tolókocsiban alászállt a zsínórpadlásról egy mindenhol kitömött, vigyorgó, rheumás Svejk-szerű figura, még véletlenül sem Hrusinsky-szerű. Újabb csalódás. Volt egy nyitó kocsmajelenet, mintha a Kabaréból, majd sorozás, egy részeges katonaorvossal. Svejk a darabban ugyan félszeg volt, de az ígért „naiv és fanyar humor, provokatív együgyűség” nélkül. Készültem a tájékoztató füzetből, ami igen tetszetős! Azt írták a szervezők: „a száz évvel ezelőtti történet mai értelmezése. Vajon kicsoda és milyen egy 21. századi Svejk?” De akkor vajon miért első-és második világháborús jelmezben rohangálnak a szereplők, s miért az orosz nép egyik nagy háborúján volt a hangsúly? Mert a zenei aláfestés bizony a Nagy Honvédő Háború dalai voltak. (Persze már nem is hívhatjuk így hivatalosan.)

Semmi általánost nem sikerült felfedeznem, amiből az ígért "mindenki mindenki ellen" állapot derengett volna. Az előadásban több harctéri, polgári háborús jelenet váltotta egymást, de valahogy öncélúan, laza képek voltak, értelmetlenül. Ha jól vettem ki, egy ukrán second-hand árus rohangált kézigránátnak öltözve, csak ma, csak nekünk kedvezményt kínálva áruira, majd megérkezett a nőegylet két apró képviselője egy nem tudni milyen frontra, sült csirkét osztogatni. A nézőtérről majdnem besoroztak bennünket a háborúba, s a színészek többször, hosszan vonultak torz, megcsonkított bábukkal, gyászos menetben. A hadi jelenetben a katonák vályúból zabáltak, mint a disznók, majd evés után felkeresték a latrinát sorban. A hadtáp koporsóban érkezett hozzájuk, amiben a zabálás után vihette is hullájukat a felcser, ha úgy adódott. Vélelmezem ez volt a rendező által ígért „történelmi kataklizma”.

A befejezés azonban valóban váratlan volt. Svejket hátba lőtte egy részeg, éjszakában lövöldöző elöljárója, mondjuk „baráti tűz” áldozata lett. A frontparancsnok erre úgy rendelkezett, hogy adjanak zászlót  a kezébe, mintha hősként halt meg a haza védelmében, s küldjenek egy plecsnit  a családjának. Ezt az üzenetet nem sikerült levennem.

Az előadásból - számomra - kimaradt a leírt szinopszis: „fontos kérdéseket feszeget békéről és háborúról, az ember és az állam viszonyáról, minden egyes ember személyes felelősségéről a világban zajló történések kapcsán.” Mindig minden nem sikerülhet, még a színházban sem.

[Szereplők: Stepan Balakshin, Yanina Lakoba, Dmitrii Buteev, Igor Volkov, Pyotr Semak, Victor Shuralev, Elena Nemzer, Olga Belinskaya, Andrey Matiukov, Anna Blinova, Valery Stepanov, Aleksander Mitzkevich, Nikolay Belin, Timur Akshentsev,  Andrey Marusin, Nikita Barsukov, Sergey Sidorenko, Sergey Elikov, Igor Mosiuk, Alexey Vasilchenko, Vladimir Malikov, Roman Gusev, Liubov Shtark, Efim Rodnev, Ivan Suprun, Daria Klimenko, Ekaterina Shumakova, Alexey Dvoeglazov, Sergey Denisov, Maksim Yakovlev]

Megjelent: 1541 alkalommal