Iza színházban járt - 2021 július
Értékelés:
(39 szavazat)

Kis magyar élet

(6szín: Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak - Kocsmaária, rendezte: Keresztes Tamás, 2021.07.06.)

Tényleg milyen kevés elég a sokhoz. Melós-toposz a világot jelentőn, rezonálhat bennünk a nembölcsész Hofi és a bölcsész Bödőcs. Jön Thuróczy, mint Magyar Oszkár, vegyíti a karcos líraiságot a talajmenti hétköznapisággal, ráismerünk az összes pulthoz támaszkodásra, bambuló falatozásra, sör és első slukk után kiszakadó sóhajra.

vasárnap, 11 július 2021 15:42

Love letters (Orlai Produkciós Iroda)

Értékelés:
(51 szavazat)

Akik sose hagyják abba…..
 
(Orlai Produkciós Iroda – Albert Ramsdell Gurney: Love letters – Ócsa, 2021. július 10.)  

Furcsa kimondani ezt, de Hernádi Judit és Gálffi László személyében már két legendás színész áll a színpadon, egy sokadszorra felmelegített produkcióban, amit ugyan megszakításokkal, de 1991 óta játsszanak. Amikor elkezdték előttük volt az élet, most meg már mögöttük a pálya. Harminc éve még csak reményteli színészígéretek voltak, mára két „megtépázott oroszlán” még teljes pompában, nemes vadak. Színháztörténet, amiért 35 fokos júliusi melegben is érdemes Ócsáig autózni.

Értékelés:
(12 szavazat)

(Závada Péter: A széplélek - térdráma - Stúdió K Színház, stream-előadás, 2021. május 13.)

In medias res dúl Neuschwansteinban a Lajosipar, recsegő walkmanból árad Wagner, nézegetik az imaginárius turisták a Hamupipőke-kastélyt, emögött pedig a závadai kemény-bölcsész tartalom, nemkülönben jelenidő: filozofálás a Utah-i szerverteremről, a romantikáról, mint elsőrangú idegroncsolószerről, az idegenekről és a félelemről. Homonnai Katalin Lajosként átlép az időn, nemen, Caspar David Friedrich Vándorává lényegül át. Nagypál Gábor idegenvezetője pedig kétségbeesett és irányt vesztett kortársunk lesz kék bársony mellényben, havasi gyopár kitűzővel a mindent tudó narrátor paródiájában.

Értékelés:
(43 szavazat)

Szeress úgy is, ha rossz vagyok….

(Átrium – Klaus Mann regénye nyomán, Mikó Csaba és Kukk Zsófia átdolgozása alapján Urbán András és a Társulat: Mefisztó - 2021. július 19-i előadás)

Iza: Önkitárulkozós performance-féle, mert színdarabról, koherens dramaturgiáról azért túlzás lenne beszélni, maximum nyomokban Klaus Mann regényének motívumairól. Nem volt számomra megrázó, ahogy ízlésvilágommal sem találkozott. Ellenben sohasem fogom elfelejteni, vagyis nyilvánvalóan jó színház, mert hatott rám. A legnagyobb emóciót Alföldi Róbert művészi állapotára való rácsodálkozásom váltotta ki, hogy az alkotóembernek hol áll éppen a karrierje, s hol tart az életben.
Éva: Kabaré kétségbeesés idején. Helyenként durva, obszcén, végletes, mert az ingerküszöbön át kell menni, ez nem fuvolázó békekor, sőt. Az viszont biztos, hogy se Az ember tragédiáját, se a Mefisztót nem forgatjuk már sűrűn, a közönség néha tanácstalanul nézett a referenciaponként szolgáló szövegrészeknél. Aznapi propagandacikk, kormánysajtó-gyöngyszemek, trash-kommentek az internet népétől: minden volt. Mint hétköznap. Nyomasztó. Mint hétköznap.