Iza színházban járt - 2023 november
szerda, 01 november 2023 17:32

Hanoch Levin: Krum (Pesti Színház)

Értékelés:
(99 szavazat)

Három esküvő, két temetés 

(Pesti Színház – Hanoch Levin: Krum - 2023. október 31-i előadás)

Őszintén, ez egy meglehetősen fárasztó tragikomédia, egy hosszú „szomorú beszéd”, amelyen mégis nevetni kell, hiába is tragikus és magányos emberek a szereplők. Egy sodródó fiú története, aki szerint az élet külföldön folyik, de maga onnan nem hozott semmit, nem szerzett semmit, és főleg nem tanult semmit. Előttem rejtély maradt, miért gondolta úgy a színház és Valló Péter, hogy ennek a darabnak üzenete van ma a Víg közönségének. Szerencséjükre, a való világunk mégis adott némi aktualitást a szerzőnek. A Víg társulata előtt főhajtás, képességes színészek harminchat fokos lázban égve próbálnak színt adni a nem igazán eredeti történetnek. Mások, máskor már sokkal jobban megírták ezt a sztorit.     

Értékelés:
(126 szavazat)

Bezmeg   

(Katona József Színház – Kocsis Gergely: Kedd – 2023. november 2-i előadás) 

Szinházi illem ide vagy oda, nem érintett meg az alkoholista lét diszkrét bája, ahogy a férfi piszoárok higiéniája és a tétre menő vizelőverseny sem. Azt értékeltem, hogy az előadás nem hazudott mélységet, nem próbálta művészetnek eladni a produkciót. Szórakozást nyújtó színészi ujjgyakorlat a játszóknak, fejtörés nélküli este a nézőknek. Tudom, hogy kortárs dráma nélkül meghal a színház, és gondolkodó színész előbb-utóbb tollat ragad, de ez az előadás hidegzuhany egy nem várt helyen. 

Értékelés:
(100 szavazat)

Elkésett emberek szomorú komédiája    

(Katona József Színház – Csehov: Cseresznyéskert – 2023. október 11-i előadás) 

Egy tökéletes darab tökéletes színrevitele, megelevenedik a saját darabolvasat. Tarnóczi Jakab rendező jóvoltából önnön gondolatiam a színpadon, ugyanazok a képek, érzések egy másik olvasó fejében, Csehov összekapcsolja idegenek érzés-és gondolatvilágát. Számolgattam, hány Cseresznyéskertet láttam eddig, talán egy tucatot, de ez most az elsővé lett. És egy rendhagyó cameo is benne, nem mástól, Gobbi Hildától.  

Értékelés:
(81 szavazat)

Beszélő fejek 

(Katona József Színház – Wolfram Lotz: A politikusok - 2023. november 14.)

Miden napunkban ott vannak, minden nap látjuk őket a hírekben, az újságokban, a televízióban, még a csapból is ők folynak, ők az igazi celebek. Már azt sem tudjuk mi is a munkájuk pontosan, igazából nem figyelünk rájuk, csak akkor, ha bődületesen nagy marhaságot mondanak, éppen lebuknak valami hatalmas svindliben. Wolfram Lotz viszont odafigyelt rájuk, sőt, elgondolkodott róluk, megfigyeléseit pedig egy végeláthatatlan hosszú versben megosztotta az olvasókkal, színháznézőkkel. Ez az este egy flow, amire ha ráérzünk az elején, visz magával kilencven percen át.  

Értékelés:
(88 szavazat)

Egy Király drámája   

(Orlai Produkciós iroda – Kerékgyártó István: Skorpió - 2023. december 3-i előadás) 

Kerékgyártó István új darabja lehetne kortárs magyar királydráma, egy családtörténet, amelyben elsorvad a múlt, mert készül a jövő. De inkább keserű komédia féle, amelyben az „újnemes” úrfik lelökik a trónról a birodalomépítő „ősnemes” apjukat. A színmű, a színrevitel erősen billeg a tragédia és komédia mezsgyéjén. Ami feltétlen „királyi”, az Mészáros Máté alakítása, hiteles mód belejátssza szerepébe még a Lear király Vihar-monológját is.