Iza színházban járt - 2016 december
péntek, 30 december 2016 11:16

Hattyúk tava (Pécsi Balett)

Értékelés:
(24 szavazat)

Bozsik Yvett hattyúi

(Művészetek Palotája – Hattyúk tava (Pécsi Balett) - 2016. november 30.-i előadás)

A Feledi Project egy új útra terelt, előadásai hatására elmentem Frenákra és most Bozsik Yvettre, kíváncsivá tett a csapat a moderntánc műfaja iránt. A Hattyúk tava nem éppen úgy élt emlékezetemben, hogy a kezdőkép egy rave party közös kokainszippantással, csak valami kerti összejövetel derengett. Ahogy az sem rémlett, hogy a herceg anyja főként tolókocsiban közlekedik, mint Giza a Macskajátékban. Felfogtam persze, ha Bozsik Yvett a rendező/koreográfus, akkor a 32 fouetté en tournant forgás nem fog jönni, de a story nagyjára azért számítottam.   

péntek, 30 december 2016 09:13

Diótörő és az Egérkirály

Írta:
Értékelés:
(4 szavazat)

NINCS KARÁCSONY DIÓTÖRŐ NÉLKÜL

(SYMA - DIÓTÖRŐ ÉS AZ EGÉRKIRÁLY - 2016 december 28.-i előadás)

NEM TELHETNEK EL AZ ÜNNEPEK CSALÁDI SZÍNHÁZ NÉLKÜL. AZ ELMÚLT ÉVEKBEN A JÁTÉKKÉSZÍTŐ TÖRTÉNETE KELTETTE FEL A GYEREKEK KÍVÁNCSISÁGÁT, DE IDÉN MÁS DARABOT KELLETT VÁLASZTANI, MERT MINDANNYIUNK ÖRÖMÉRE A JÁTÉKKÉSZÍTŐ ÚJABB ELŐADÁSSAL NEM KÉSZÜLT. A BÉKÉSCSABAI JÓKAI SZÍNHÁZ DIÓTÖRŐRŐL SZÓLÓ MUSICALJÉT HIRDETTÉK MEG IDÉN A SYMÁBA SZOMOR GYÖRGY RENDEZÉSÉBEN. ÉS NINCS KARÁCSONY DIÓTÖRŐ NÉLKÜL…

szerda, 28 december 2016 01:43

Bádogdob (Katona József Színház)

Értékelés:
(43 szavazat)


A dob, ami hangnélküli hangon szól  

(Katona József Színház – Günter Grass: Bádogdob - 2016. december 21.-i előadás)

Olyan jó úgy kijönni egy színházból, hogy mást kapunk, mint, amire számítottunk, s a fizikai színházasként megismert Hegymegi Máté igazán meglepett. Günter Grass regényét nem „hegymegisen”, hanem klasszikus feldolgozásban vitte színre. És még egy meglepi, Elek Ferenc, aki szép csendben olyan művésszé érett, akiért érdemes bemenni a színházba. Az persze igaz, hogy a darabban egyetlen pici dobpergés sem hangzott el, s az sem derült ki, hogy Oskar Matzerath egy elmegyógyintézet lakójaként mesél.  

Értékelés:
(48 szavazat)

Kirakatasszony belenyalt a Nutellás üvegbe 

(Katona József Színház – Ibsen: Nóra (Karácsony Helmeréknél) – 2016. december 22.-i előadás)

Sok mindenről szólhat a Katona új bemutatója, de a szerző eredeti mondanivalójáról, a feminizmus „propagandájáról”, az emancipációról biztos nem. Ahogy az életünket segítő, kis párkapcsolati szerepjátékokról sem, itt erről szó sincs. Ebben az előadásban Nóra nem érdemel jobbat Helmernél, de a férfi lehet, megérdemelne egy szerető társat, s nemcsak azért mert Fekete Ernő játssza, hanem mert Helmer legalább összezuhant a veszteség terhe alatt, Nórával ellentétben.

vasárnap, 18 december 2016 17:52

A Pál utcai fiúk (Vígszínház)

Értékelés:
(37 szavazat)

Mért élnénk, ha nem egy álomért?” 

(Vígszínház – Molnár Ferenc regénye nyomán, Dés László - Geszti Péter - Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk – 2016. december 17.-i előadás)

A szüleim vígszínházi ifjúsága a Harmincévesek és Popfesztivál volt, az enyém még éppen a Kőműves Kelemen és főleg a Padlás, a mai fiataloknak két Geszti-Dés musical jutott, a Dzsungel könyve és most a Pál utcai fiúk. Vajon van a Pál utcaiban évtizedes sikertörténet? Nem tudom. Az biztos, hogy hosszú évek óta először éreztem, hogy a Vígszínháznak van tradíciója és kontinuitása. Igaz, ehhez két „veterán” is kellett, még a Várkonyi-érából. Radnóti Zsuzsa dramaturg és Marton László rendező.

vasárnap, 18 december 2016 13:10

Peter Brook: Battlefield (Csatamező)

Értékelés:
(25 szavazat)

Brook mester, mint egy csepp méz 

(Trafó - Peter Brook: Battlefield - 2016. december 14.-i előadás)

Alig vártam, hogy Peter Brook, a legenda végre feltárulkozzon előttem. Persze tudtam ez a Brook, már nem az a Brook, de mégis. Örülök, hogy láttam a Battlefield (Csatamező) című előadását, de annak is örülök, hogy csak a 65 perces változatát és a nem a 1978-as, kilencórásat. Majdnem kárát láttam az előadást nézve, hogy a szanátana dharma (örök törvény) alapjai nálam bizony hiányoznak, de hála George Lucasnak, mégsem. Aki a Csillagok háborúján nőtt fel, az kívülről fújja a Jedi-kódexet, ami meglepően közel áll a hinduizmus tanaihoz.

péntek, 16 december 2016 00:48

Ivan Viripajev: Részegek

Értékelés:
(36 szavazat)

Isten suttogása? 

(Katona József Színház – Ivan Viripajev: Részegek - 2016. november 26.-i előadás és Nemzeti Színház – Ivan Viripajev: Részegek - 2016. december 12.-i előadás)

Egészen különös dolgot éltem meg. A Katona József Színház Részegek előadását látva, azt gondoltam, azért nonszensz, hogy két értékelhető gondoltért két órát üljek színházban, szünet nélkül. Mert úgy tűnt Viripajev darabjának a mondanivalója annyi, hogy szeressük egymást gyerekek, mert nyakig trágyában élünk és csak az válthat meg, ha kinyitjuk a szívünk isten suttogásának. Aztán megnézve a Nemzeti Színház Részegek előadását, úgy tűnt van itt a szöveg alatti tartományban azért más is. A két színház két előadása együtt tett ki egy egészet. Katona - Nemzeti = 1:1.