Iza színházban járt - 2015 október
hétfő, 26 október 2015 23:27

Mozart: Don Giovanni

Értékelés:
(14 szavazat)

Erwin itt, Erwin ott, Erwin mindenütt
(Mozart: Don Giovanni - Bécs, Staatsoper - 2015. október 26.-i előadás és Budapest Erkel Színház - 2015. december 6.-i előadás)

Amíg színházba minden este képes lennék beülni, addig az operáról ez korántsem mondható el. De Mozart Varázsfuvolája, vagy Don Giovannija azért bármikor jöhet, főleg ha olyan este sikeredik, mint a Bécsi Opera október végi előadása, aminek Mozart zenéjén túl a teatralitása is varázslatos volt. Arról nem is beszélve, hogy még nyáron Salzburgban - Anna Netrebkot hallgatva - arról álmodoztam, hogy milyen jó is lenne Erwin Schrottot Leporelloként és Don Giovanniként is megnézni az operában. Nem hittem, hogy röpke pár hónap alatt - igaz kis szerencsével - valóra válik a kívánságom. 

péntek, 30 október 2015 23:23

Alul semmi

Értékelés:
(30 szavazat)

Mindig van lejjebb!

(Thália Színház – Simon Beaufoy: Alul semmi - 2015. október 30.-i előadás)


Az Alul semmi Simon Beaufoy kultikussá vált filmregényének színpadi változata. A szerző írta többek között a Gettómilliomos, a 127 óra, vagy az Éhezők viadal: Futótűz forgatókönyvét is. A rendező, Réthly Attila szerint a bemutató apropója, hogy a darab „rendkívül jól illeszkedik műsorpolitikájukba [..] s lehet benne találni valami fontosat, ami talán reflektál a magyarországi állapotokra”. A színház fel is vonultatta majdnem egész színészi élgárdáját. Szerencsére Molnár Piroska megúszta a szereplést. Ez a legjobb hír, ami a bemutató kapcsán eszembe jutott. 

csütörtök, 29 október 2015 23:10

Makbett

Értékelés:
(12 szavazat)

"Igen, most, hogy enyém a hatalom, pokolba öntöm az egyetértés tejét, és zűrzavarrá kavarom az egész világot."

(Átrium Filmszínház - Ionesco: Makbett - 2015. október 29.-i előadás)

Már az előadás szórólapja felhívta a figyelmet, „nemshakespeare”, hanem Ionesco Makbettjét nézzük, látjuk az este. A darab valóban csak a Macbeth átirata, semmi bátorság, lelki tusa jó és rossz között, semmi bűntudat, csak és kizárólag az emberekben ott rejtőzködő gátlástalanság, kegyetlenség és hataloméhség.

szombat, 24 október 2015 00:03

Bányavirág

Értékelés:
(12 szavazat)

"Itt minden olyan szép, mint egy álom. Ebben élünk mi benne"

(Játékszín –Székely Csaba: Bányavirág - 2015. október 23.-i előadás)

Csehov, Martin McDonagh és a székely valóság. Mi jöhet ki ebből? Kiderült, hogy nagyon is sok. Nemcsak egy remek színházi este, hanem egy érdekes tapasztalás a színházba járó közönségről, egy színház törzsközönségéről.

péntek, 09 október 2015 23:46

Száll a kakukk fészkére

Értékelés:
(4 szavazat)

It's showbusiness

(Belvárosi Színház/Orlai Produkció- Dale Wasserman: Száll a kakukk fészkére - 2015.október 9.-i előadás)

Vannak kultikus művek, amiből kultikus filmsikerek születtek. Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére című regénye pont ilyen. Akkor érdemes hozzányúlni, ha van apropó, ha van egy új ötlet, ami még csavarhat rajta…

csütörtök, 08 október 2015 23:20

Az Olaszliszkai

Értékelés:
(18 szavazat)

"A gyűlölet korunk vezére", avagy Olaszliszka vs. Tatárszentgyörgy


(Katona József Színház - Az Olaszliszkai - 2015. október 8.-i előadás / Örkény Színház - Mese az igazságtételről, avagy A hét szamuráj – 2015.november 12.-i előadás)

Két kibeszéletlen társadalmi konfliktus. Két színházi műhely, két egymást követő művészgeneráció állásfoglalása, véleménynyilvánítása majdnem azonos témában. Tehet-e valamit a színház akkor, amikor a társadalom képtelen?