Iza színházban járt - 2023 június
hétfő, 19 június 2023 19:34

A vége (Radnóti Színház)

Értékelés:
(71 szavazat)

Atmoszféra 

(Radnóti Színház – Bartis Attila: A vége - 2023. június 2.)

Talán nem Bartis Attila regénye a 20. század legpontosabb lenyomata vagy a század legtragikusabb szerelmi története. Azt hiszem, kívül is maradtam a sztorin még akkor is, ha egy gondolat örökre bennem ragadt: „ezek a csillagok már rég halottak lesznek, és én még midig az ő fényüket fogom látni.” Nincs kimagasló egyéni alakítás, varázslatos színpadtechnika, mégis régen kapcsolódtam így össze egy rendező víziójával, színészek összjátékával. A színházban is egyre ritkábban suhan el úgy két és fél óra, hogy az fel sem tűnik, és szünet után is ugyanott, ugyanúgy tudom folytatni, ahol abbahagytam. Ez az előadás - számomra - az évad csúcspontja, az akkor és ott átélt és magammal hozott atmoszféra miatt, időálló színházi élménnyel gazdagodtam. 

Értékelés:
(60 szavazat)

A 2022-2023-as színházi évadunkról a Budaörsi Latinovits Színházban

A világhálón keringő kamu Churchill-idézetek egyik legjobbja: „A második világháború alatt a brit parlament – a hadi költségek miatt – átmenetileg meg akarta szüntetni a művészet támogatását. A legenda szerint Churchill visszakérdezett: „De akkor miért harcolunk?” Wittinghoff Tamás és város közgyűlése is ismerheti, mert kérhetetlen következeteséggel fenntartják minden körülmények ellenére is – ellenzéki lét, karaktergyilkosság, gazdasági válság, pandémia, központi sarcoltatás – a színházat negyedévszázada, szeptemberben lesz tíz éve, hogy Latinovits Zoltán tiszteletére, a művészről elnevezve. Az igazgatóként hatodik évadját kezdő Berzsenyi Bellaagh Ádámnak adott bizalom – úgy tűnik - tartósan megváltoztatta a színház művészi arculatát, profilját. Friss és karizmatikus stílus, jellegzetes előadások, a tematikájában egymásra épülő, egyre szofisztikáltabb évadok.  

szombat, 24 június 2023 16:50

Somerset Maugham: Csodálatos vagy, Júlia!

Értékelés:
(114 szavazat)

 

Hátsó ajtón 

(Játékszín - Somerset Maugham Színház című regényéből: Csodálatos vagy, Júlia! – 2023. június 21.)     

A Játékszín úgy hétszáz méterre áll a Vígszínház épületétől, Eszenyi Enikő elvesztett birodalmától, de fényévekre attól - az egészen más - színházi világtól, ahová színészi tehetsége révén Eszenyi tartozott. Maugham Színház című regénye színpadi változata helyett mintha a Tévedések vígjátékát láttam volna, bár - valójában egy másik – Shakespeare, az Ahogy tetszik című darab egy monológjával indul az este. Ez az előadás – úgy sejtem - bűnhődés Eszenyi Enikőnek. Egy nagytehetségű, öntörvényű ember dervis tánca, amely után (a mindennapokban éppen Thália birodalmának alázatos szolgálólányát alakító) színésznőért nem jön meg a Nagykörút-i tökhintó.