Iza színházban járt - 2023 július
vasárnap, 02 július 2023 13:19

Benoit Solès: A kódfejtő (6SZÍN Teátrum)

Értékelés:
(49 szavazat)

Gépek és emberek  

(6Szín Teátrum – Benoit Solès: A kódfejtő - 2023. június 30-i előadás)

Benoit Solès darabja egy emberről szól, aki megfejtette a német kódoló berendezés, az Enigma titkát, sok millió emberi életet megmentve ezzel. De a megmentett lelkek tömege nem hálálta meg tettét. A háborús hős, aki vágyaival szembe ment a társadalmilag elfogadottnak már nem kellett az ’50-es évek Angliájában. Hét évvel a második világháború után Alan Mathison Turingot kémiai kasztrálásnak vetették alá, megfosztva őt fizikai és szellemi aktivitásától, attól a játékos elméjétől, ami pár éve segítette őket a nácikat legyőzni. A homoszexuális matematikus agyát a társadalmi érdek feljebbvalósága előbb csont szárazra préselte, majd testét idejekorán koporsóba juttatta.  

vasárnap, 09 július 2023 14:09

A 2022-2023 színházi évadunk - Vígszínház

Értékelés:
(86 szavazat)

A 2022-2023-as színházi évadunkról a Vígszínházban

A Vígszínház művészi arculata, stílusa ha nem is 180 fokos, de éles fordulatot vett, erősen nekünk tetsző irányba. Nem neveznénk könnyű és boldog örökségnek, amit Rudolf Péter megnyert magának. Eszenyi Enikő igazgatói székből való távozása után, egy művészi és morális útkeresésben lévő teátrumot, amely – Halász Judit szavait idézve május elsejei, 127. születésnapi Gáláról – „az ország legnagyobb és legjobb prózai színháza”, és ahol estéről estére meg kell tölteni a vezetésnek és a társulatnak közösen a játszóhelyeiken összesen kb. 1700 színházi széket.   

vasárnap, 23 július 2023 11:23

A 2022-2023 színházi évadunkról Pécsett

Értékelés:
(86 szavazat)

A 2022-2023-as színházi évadunkról a Pécsett 

Ha valakik, mi az elmúlt két évadban derekas nézők voltunk a városban, és komoly reményeket fűztünk a pécsi Nemzetihez. Az első évad billegett a pandémia árnyékában, de a második sem győzött meg, hogy a színház visszakapaszkodna Sík Ferenc vagy Szegvári Menyhért rendezői keze nyomát viselő fénykorához, a ’70-es és ’80-as évekhez. Pedig a színház Vidnyánszky Attila familiárisa, értsd szemmel látható méretű állami pénzügyi támogatásban részesül, vannak erős színészei, művészi színvonalában nem rossz a pécsi társulat. Ami nincs: biztos kezű és ízlésű állandó rendező, valós művészi innováció. A megújulás megmaradt a felszínen, szép web-lap, még szebb sajtó megjelenés, ügyes pr-ötletek: erkélykoncertek, saját címkéjű bor, színházi bicikli, napelemek a tetőre a zöldebb jövőért. Azonban fajsúlyos tartalom egyelőre nem jelenik meg a forma mögött. Ellenpontnak ott van Pécsett a Vincze János vezette Pécsi Harmadik Színház-i csapat, akik a tönk szélén is tudtak tavaly művészileg és emberileg is látszódni, országos visszhangot kiváltani.   

Értékelés:
(59 szavazat)

   

A 2022-2023-as színházi évadunkról a Radnóti Színházban

Ha lenne éves tusa a művészszínházak között, idén a dobogó legfelső fokán kétségkívül a Radnóti állna. Egy abszolút művészszínház ízléses és igényes évadát láttuk. Ez a színház egy igazi úrihölgy, aki a hajtincsétől a cipője sarkáig odafigyel az „öltözetére.” Megvolt a kortárs dráma többszörösen, a klasszikus darab, és irigylésre méltóan magas szinten, mívesen muzsikált a társulat, kiegyensúlyozott teljesítmény jellemezte a színház munkáját. Érkeztek az évadban fiatal színpadi reménységek a teátrumba, de lehetőséget kapott a törzsgárda is. Hab a tortán, hogy az évad egyik legjobb, ha nem a legjobb előadása A vége volt (szerintünk). Jó tett a Radnóti-csapatnak, hogy színházépületük szétdúlása után visszakapták az otthonukat.