Iza színházban járt - Schwajda György: A szent család (Pécsi Harmadik Színház)
hétfő, 15 április 2019 22:29

Schwajda György: A szent család (Pécsi Harmadik Színház)

Értékelés:
(54 szavazat)

A gyereknek kél káromkodni kedve - szubjektív anyázás

(Pécsi Harmadik Színház – Schwajda György: A szent család – 2019. április 13.-i vendégjátéka a Játékszínben)
   
A világ már csak egy földszinti egyszobás, ahová nem süt be a nap. Négy gyereket nevelt fel, nincs ami már ne fájna, gyengeségükben az összes halálos és piti bűnt elkövették már egymás ellen. A maradék erejét felzabálja a magány, a szeretetéhség és a tudás, hogy ez visszafordíthatatlan.

Schwajda György: A szent család című darabjával vendégeskedett a Játékszínben két estét a Pécsi Harmadik Színház. Láttam már Pécsett a premiert, pont jókor hozták Pestre az előadást: mindenki a helyén, kitelt az összes alakítás, beállt a gravitáció, működnek a csöndek, helyükön még a neszek is.

Vári Éva Vincze János rendezésében olyan anyát játszik, aki egyformán vonz és taszít, kikerülhetetlen és elviselhetetlen, fáj és szórakoztat. Az alapos dramaturgiai elgondolás jelenetről jelenetre viszi az anya ítélőszéke elé a szomszédokat, a rendőrt, a gyerekeket – mindegyik a maga módján tehetetlen, adna és kapna, de nem tud. A seregszemlei kegyetlenség eszembe juttattja a középkori bolondokat is;  a piactéren úgy engedték össze verekedni őket a nép vidulására, hogy övükbe hosszú botot tűztek:  minél jobban ütni akarták egymást, annál kevésbé érték el a másikat.

Vári Éva kellett ahhoz, hogy ebben az eredőt, az anyai bűnt, aztán annak belátását is megmutassa. A pislákoló öröm életben tartásának megmutatása adja az alakítás méltóságát, a tétet a várakozás és csalódás kínjának elviselése emeli. Ezt hívják egésznek. Hanyatlástörténet? Igen.

A heterogén közönség is jól vizsgázott, Vári-rajongók és játékszínes törzsközönség hamar felvették a ritmust, a kemény mag állva tapsolt a végén. (Néhány isten bogárkája nevetni jött, mindenáron, de hamar zavarba jöttek és elhallgattak, valószínűleg győzött a kvalitás, már hogy az előadásé.)

Vári Éva játsszon még, a Pécsi Harmadik meg jöjjön, mert az nekem jó.

(Toldy Miklós felvétele)

Megjelent: 1901 alkalommal